Bake off Sint-Henricus kent winnaar

Op maandagnamiddag 7 april 2025, Wereldgezondheidsdag, organiseerde WZC Sint Henricus een unieke bake-off, op zoek naar het allerlekkerste zelfgebakken zandkoekje. Medewerkers, bewoners, familie en buurtbewoners werden uitgedaagd om ‘het recept’ te bedenken voor hét huiskoekje van het woonzorgcentrum. Een koekje dat niet alleen nieuwe bewoners voortaan op hun eerste dag verwelkomt in hun nieuwe thuis, maar ook familie en bezoekers welkom heet bij de koffie in de bistro.

De uitdaging

Jong of oud, een hobbybakker of een ervaren keukenprins(es), iedereen kon deelnemen aan het hartverwarmende initiatief en mocht zijn/haar kans wagen aan het smakelijkste koekje. Tijdens de bake-off kreeg elke deelnemer een eigen tafel in de bistro van het woonzorgcentrum. Daar maakten zij ter plaatse hun koekje klaar. Het woonzorgcentrum had ovens en basis-ingrediënten voorzien, maar deelnemers mochten hun eigen geheime ingrediënten en bakmateriaal meenemen. De uitdaging? In exact één uur tijd een uniek en smaakvol zandkoekje bakken en afwerken!

Iedereen kon deelnemen met een eigen uniek recept, maar de vorm lag echter vast! Het winnende koekje wordt later in grote getale gebakken in de vorm van een grote ‘W’. Met speciaal ontworpen 3D-geprinte 'W'-mallen, krijgt elk koekje een uniek en herkenbaar design dat perfect past bij het logo en de warme filosofie van het woonzorgcentrum waar ‘Welkom’ centraal staat. Er is geen mooiere manier om Welkom te heten dan met een dampende koffie en een lekker koekje.
 

Creativiteit centraal

“Met dit initiatief willen we zowel bewoners, familie, medewerkers en buurtbewoners samenbrengen”, zegt Marleen Joossens, directrice van WZC Sint Henricus. “Het toont de creativiteit, inventiviteit en ondernemingszin van heel wat medewerkers om zo’n wedstrijd op poten te zetten en de buurt te verbinden, allemaal voor een gemeenschappelijk doel. Namelijk met kleine gebaren, zoals gepersonaliseerde koekjes, onze bewoners en bezoekers een warm Welkomstgevoel geven in ons huis. Bovendien willen we binnenkort, als onze vernieuwde bistro ‘Atelier Henri’ helemaal klaar is en officieel heropend wordt, nog veel meer inzetten op creatie, ateliers en workshops. Dit initiatief past dus al volledig in ons nieuwe DNA!”
 

Jury met smaak koos het ultieme Welkomst-koekje

Een zeskoppige jury beoordeelde de koekjes één voor één. En het waren niet zomaar de eerste de beste juryleden!

  • Steven Verdoolaege - Algemeen directeur Motena
  • Bart Wenes - Voorzitter Motena en schepen Roeselare
  • Ann Veranneman en Francis Vinckier - gastvrouw en chef van restaurant De Ooievaar
  • Jordi Vansevenant - Kok WZC Sint Henricus
  • Bewoner WZC Sint Henricus

Na alle smaaktesten kwam er één koekje naar voor als de lekkerste, namelijk het amandel-zandkoekje van Andrea De Bruycker uit afdeling Zuid 0. Proficiat!

Het winnende koekje krijgt een ereplaats naast de geserveerde koffies in de bistro van het woonzorgcentrum. Daarnaast onderzoekt WZC Sint Henricus ook de mogelijkheid om de koekjes te koop aan te bieden in herbruikbare zakjes. Deze zakjes zouden in de toekomst in het eigen atelier tijdens de naai-workshops gemaakt worden.